Γκαλερί Όγκων του δέρματος

Σκοπός
Εκτός από τις γενικές πληροφορίες για τον καρκίνο του δέρματος η ιδέα μας είναι εδώ να παρουσιάσουμε αντιπροσωπευτικά παραδείγματα από μερικές περιπτώσεις του πρόωρου καρκίνου του δέρματος και να σας δώσουμε μία δυνατότητα, να συγκρίνεται τα ευρήματα του δέρματος, όμως και να σας ενθαρρύνουμε να επισκεφτείτε έναν έμπειρο γιατρό για τις εξετάσεις και για την διάγνωση σε αβέβαια ευρήματα, ο οποίος θα μπορέσει να σας συμβουλέψει εγκαίρως τι πρέπει να κάνετε.

Κινδύνου καρκίνου του δέρματος

Φακίδες και αμέτρητες ελιές(>50) είναι μία γενική ένδειξη για την ύπαρξη ενός υψηλού κινδύνου καρκίνου του δέρματος. Εδώ απαιτείται προστασία από τον ήλιο.
Αλλαγές και μεγέθυνση στις ελιές απαιτείται και μεγαλύτερη προσοχή και σε περίπτωση αμφιβολίας η χειρουργική αφαίρεση του χρωστικού σημαδιού.

Φακίδες και ελιές

Φακίδες και αμέτρητες ελιές (>50) είναι μία γενική ένδειξη για την ύπαρξη ενός υψηλού κινδύνου καρκίνου του δέρματος.

Δυσπλαστικός σπίλος ή άτυπος σπίλος

- ανώμαλη εμφάνιση
- ένα πρόωρο μελάνωμα μπορεί επίσης να μοιάζει σαν κι αυτό
- πρέπει να αφαιρεθεί και να αναλυθεί

df d

Κακοήθεις όγκοι δερμάτων

Υπάρχουν τρεις σημαντικότεροι τύποι καρκίνου δέρμάτος που θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι οι εξής:

- κακοήθης μελάνωμα,
- Καρκίνωμα των Βασικών κυττάρων ή Basalioma (BCC) και
- Καρκίνωμα Κυττάρων του Επιθηλίου (SCC)

Μελάνωμα

Το κακοήθης μελάνωμα αρχίζει να αυξάνεται από τα κύτταρα χρωστικών ουσιών στην επιφάνεια του δέρμάτος. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή επιφάνειας του σώματος. Εμφανίζεται σε έναν από 7000 άτομα το χρόνο στην Ευρώπη στους Καυκάσιους στη μέση διάρκεια της ζωής τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις το μελάνωμα ανακαλύπτεται ως επίπεδο, αυξανόμενο, ανώμαλο διαμορφωμένο σημείο χρωστικών ουσιών, συχνά χωρίς συμπτώματα που μόνο αργότερα αυξάνεται στο πάχος και ίσως σε μερικές περιπτώσεις παρουσιάζει φαγούρα. Η αιμορραγία είναι ένα πρόσφατο σημάδι. Όχι όλα τα μελανώματα είναι σκοτεινά καφετιά ή μαύρα.
Σημείωση: Τα μισά από τα πρόωρα μελανώματα δεν φαίνονται καθόλου χαρακτηριστικά στην αρχή.
Υπάρχουν διαφορετικές υποκατηγορίες των μελανωμάτων που καθορίζονται:
Ο επιφανειακός εμφανιζόμενος τύπος μελανώματος (SSM) είναι ο πιο κοινός τύπος που αντιπροσωπεύει 75% των περιπτώσεων (δείτε ανωτέρω). Δεδομένου ότι αυξάνεται σε ένα λεπτό στρώμα πρώτα, ανακαλύπτεται συνήθως αρκετά νωρίς και μπορεί να αφαιρεθεί έγκαίρος. Το κακοήθης μελάνωμα maligna lentigo (LMM) είναι η δεύτερη πιο κοινή υποκατηγορία μελανώματος. Αρχίζει συνήθως στις ηλιακά εκτεθειμένες περιοχές του σώματος, όπως πρόσωπο ή χέρια των ηλικιωμένων ανθρώπων. Αργότερα θα αρχίσει να μεγαλώνει βαθύτερα στο δέρμα, όπου θα γίνεται όλο και περισσότερο επικίνδυνο.
Ο κονδυλώδης κακοήθης τύπος μελανώματος (NMM) είναι παρών σε περίπου 5% των περιπτώσεων. Μπορεί να φανεί παραπλανητικό και από την αρχή μεγαλώνει βαθύτερα στο δέρμα, το οποίο το καθιστά πιο επικίνδυνο από τους άλλους τύπους. Μια υποκατηγορία μελανώματος στα χέρια ή τα πόδια καλείται άκρο-lentigo μελάνωμα (ALM). Μπορεί να αρχίσει κάτω από ένα καρφί ή να κρύβεται ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών και γι αυτό μερικές φορές γίνεται κακή διάγνωση ως μυκητίαση ή ακροχορδώνας και αφήνεται για κάποιο διάστημα να αναπτυχθεί. Αυτό το καθιστά επικίνδυνο. Αυτός ο τύπος μελανώματος είναι σπάνιος αλλά είναι ο πιο κοινός τύπος σε άτομα με σκοτεινό χρωματισμένο δέρμα. Να εντοπίσει κανείς ένα μελάνωμα είναι όχι πάντα απλό, έτσι, εάν υπάρχει μια αμφιβολία, ένα σημείο χρωστικών ουσιών πρέπει καλύτερα να αφαιρεθεί.

παράδειγμα

Kαρκίνωμα των Βασικών Κυττάρων (BCC) ή Basalioma

Το πιο κοινό είδος καρκίνου δερμάτων είναι το BCC ή Basalioma. Εμφανίζεται περίπου πέντε φορές συχνότερα από το μελάνωμα στον καυκάσιο πληθυσμό. Πάλι οι ευαίσθητοι τύποι δερμάτων ηλιακού εγκαύματος κινδυνεύουν περισσότερο .
BCC αρχίζει από την επιφάνεια του σώματος από τα κύτταρα του βασικού στρώματος κυττάρων στο δέρμα που είναι υπεύθυνο για την αναγέννηση της επιφάνειας του δέρμάτος.
Μερικές φορές μπορούν να αρχίσουν από πιο βαθιά π.χ. από έναν βολβό τρίχας.

Υπάρχουν επιφανειακοί αυξανόμενοι τύποι και βαθύς διεισδύοντας τύπος και μερικοί μικτοί τύποι. Εάν οι μικτοί τύποι αφαιρούνται ημιτελώς αυτό μπορεί να είναι παραπλανητικό και να οδηγήσει στις διαδεδομένες υποτροπές.

Είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι:
ο καρκίνος μπορεί να διαδοθεί από μετάσταση, αλλά το BCC δεν κάνει κάτι τέτοιο.

BCC μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία του σώματος με την πάροδο του χρόνου και συχνότερα εμφανίζεται στους ηλικιωμένους ανθρώπους γύρω στα '70 τους. Υπάρχουν τάσεις να αναπτυχθεί Basalioma σε μερικές οικογένειες, και σε μερικούς ανθρώπους ακόμη και σε ηλικία 20 ετών .

Το Basalioma συνηθέστερα εμφανίζεται στο πρόσωπο, αλλά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, κατά προτίμηση σε εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές, όπως το στήθος, τα χέρια ή τον κορμό ή ακόμα και στο κρανίο.
Το BCC ξεκινά περισσότερα ως χρωματιστό σημείο του δέρματος ή ως κόμβος, μερικές φορές ξελεπιάζει, μερικές φορές σαν μικρή πληγή η οποία δεν επουλώνει αρκετά και επιστρέφει ξανά μετά από μήνες, και αυξάνει μέγεθος σιγά-σιγά. Η γενική μεγέθυνση γίνεται στο πλάτος, αλλά όχι στο βάθος, και μόνο αν αφεθεί αφύλακτο για διάρκεια πολλών ετών, τότε μπορεί να αυξηθεί βαθιά και μετά από 10 έτη ή περισσότερα να φτάσει στα οστά και να εισβάλει στις ζωτικής σημασίας δομές. Υπάρχουν πάντα μερικές εξαιρέσεις και επίσης κάποιο BCC αυξάνεται άμεσα βαθύτερα.

Τα περισσότερα BCC είναι ρόδινα ή φολιδωτά, αλλά μερικά είναι χρωματισμένα ή μερικά είναι ακόμα και μαύρα. Τα BCC μερικές φορές δεν είναι εύκολα να διακριθούν από την κερατοειδής ροή του σεβρό (ακροχορδώνας= κρεατοελιές ηλικίας).
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι BCC που περιγράφονται:
Υπάρχει ένας στερεός τύπος, ένας κονδυλώδης ή κυστικός τύπος. Με αυτούς τους τύπους μπορούμε να δούμε το πραγματικό μέγεθος. Αλλά υπάρχει ο τύπος που μοιάζει σαν σημάδι ή ο τύπος σκληροδερμίας BCC που αυξάνεται υπόγεια, όπου και είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί που τελειώνει, κατά την προσπάθεια να αφαιρεθεί, έτσι που αυτό μερικές φορές ξαναμεγαλώνει.

Πολύ σπάνια υπάρχουν τύποι διαχωριστικών γραμμών BCC που ονομάζονται μεταπλαστικοί BCC που αναμιγνύονται με το καρκίνωμα των κυττάρων του επιθηλίου και έχουν έναν μικρό κίνδυνο μετάστασης.

παράδειγμα

Καρκίνωμα Κυττάρων του Επιθηλίου (SCC)

Κυρίως SSC εμφανίζεται σε εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του δέρματος των ηλικιωμένων ανθρώπων. Είναι λιγότερο κοινό από το BCC, αλλά παρόμοιο στην εμφάνιση και στο πώς αυξάνεται. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί μετάσταση. Αυτό βρέθηκε κυρίως σε άτομα με μειωμένο το ανοσοποιητικό σύστημα τους π.χ. στους παραλήπτες μεταμόσχευσης οργάνων.
¨Έχει βρεθεί ότι στο κάτω χείλος το καρκίνωμα των κυττάρων του επιθηλίου, είναι αυξανόμενος με μια επιθετικότερη συμπεριφορά. Το κάπνισμα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για αυτό. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί μετάσταση.

παράδειγμα

Όγκοι δερμάτων διαχωριστικών γραμμών

παράδειγμα

Σπάνιοι όγκοι του δέρματος

παράδειγμα

Αβλαβείς όγκοι

παράδειγμα